Kratka povijest rakije

Suza rakije - Suza T.B. Croatian Spirit

U današnjem blogu pisati ćemo o nastanku rakije i njenim počecima u Europi, kao i njenom širenju na našim prostorima. Što je utjecalo na širenje rakije na našem prostoru?

Destilacija rakije - Suza T.B. Croatian Spirit

Žestoka pića nastaju destilacijom. Destilaciju su poznavali i narodi u Mezopotamiji, kao i Grci i Rimljani ali su je tek Arapi redovito primjenjivali. I riječ alkohol dolazi od arapske riječi al-kohil što je izraz za višestruko pročišćene tvari, uključujući i tekućinu.. Tijekom 12.st. postupak destilacije širi se Europom i destilirana pića postaju svakodnevni napitak. U 13.st. latinski medicinski priručnici proglašavaju destilirano vino čarobnim novim lijekom ili ”vodom života” (aqua vitae).

Antički primjer destilacije - Suza T.B. Croatian Spirit

Tijekom 15.st. ”voda života” se iz medicinskog napitka pretvara u piće za zabavu i opuštanje. Destilirana pića su postala posebno popularna u hladnijim predjelima sjeverne Europe. U Irskoj su destilacijom piva dobili viski, a u Engleskoj konjak (brandy).

Proces širenja destilacije proširio se i na naše područje polovinom 16. stoljeća. Tadašnje hladne zime i vremenske neprilike rezultirale su lošim urodom, a tako smanjene količine grožđa utjecale su na kvalitetu vina, ali i značajno povećavajući im cijenu. Unatoč lošem vremenu, količina šljiva je bila dostatna za početak proizvodnje novog pića koje će postati najpoznatije  u slavenskim zemlja, riječ je o rakiji. Sama etimologija imena rakija potječe iz arapskih zemalja, riječ araq koja označava znoj koji nastane prilikom isparavanja. Za razliku od vina, rakija je bila sasvim prikladna za transport jer se s vremenom ne kvari, dapače, dobiva na kvaliteti. Rakija je bila prvobitno prepoznata kao lijek, a u priručnicima iz šesnaestog stoljeća pola žličice rakije predstavljalo je univerzalan lijek za sve, od probavnih tegoba, kardiovaskularnih problema, zubobolje…

Rakija je "lijek" za sve - Suza T.B. Croatian Spirit

Danas rakiju koristimo za razne svrhe, mnogima omiljeno piće i neizostavan dio svakog kućanstva.

Suza rakije i likeri - Suza T.B. Croatian Spirit

Naše rakije pronađite na www.suza-tb.hr/rakije , a ukoliko trebate savjet slobodno nas kontaktirajte!